Cum se calculeaza corect inclinatia acoperisului

Cum se calculeaza corect inclinatia acoperisului
4.7/5 - (12 votes)

Reparatii acoperisuri ÔÇô Tot ce trebuie s─â ╚Ötii

Pe site-ul Acoperisuri pe viata gasiti toate informatiile de care aveti nevoie pentru o buna cunoastere a ceea ce este necesar sa faceti in cazul in care apar problema cu acoperisul casei dumneavoastra. In plus pentru o mai buna transparenta am publicat pe site preturi si v-am pus la dispozitie un instrument de calcul cu diverse optiuni, instrument menit sa va faciliteze rapid o evaluare a costurilor ce urmeaza a fi suportate. De asemenea va stam la dispozitie cu evaluare GRATUITA la fata locului a problemei pe care urmeaza s-a o solutionam. Vom fi bucuro╚Öi s─â discut─âm despre nevoile ╚Öi cerin╚Ťele dumneavoastr─â ╚Öi s─â identific─âm cele mai bune op╚Ťiuni pentru casa dumneavoastr─â.

ACOPERISURI PE VIATA

Cum se calculeaza corect panta acoperisului

├Än construirea unui acoperi╚Ö trebuie s─â se ╚Ťin─â cont de mai mul╚Ťi factori de ordin func╚Ťional, astfel ├«nc├ót s─â se garanteze confortul termic al ├«ntregii locuin╚Ťe ╚Öi protec╚Ťia ├«mpotriva intemperiilor.

Panta reprezint─â unul din ace╚Öti factori ╚Öi presupune unghiul de ├«nclinare al acoperi╚Öului m─âsur├óndu-se, de regul─â, ├«n grade. Valoarea sa are un rol important ├«n alegerea tipului de ├«nvelitoare, va influen╚Ťa func╚Ťionalitatea acoperi╚Öului ╚Öi bine├«n╚Ťeles, aspectul integral al casei.

Ce reprezintă panta minimă a acoperișului

Panta minim─â reprezint─â ├«nclina╚Ťia minim─â la care poate fi montat tipul de ├«nvelitoare ales ÔÇô de exemplu, ╚Ťigla metalic─â ÔÇô astfel ├«nc├ót s─â nu favorizeze men╚Ťinerea umidit─â╚Ťii sub diverse forme ÔÇô z─âpad─â, ghea╚Ť─â, ap─â pluvial─â ÔÇô sau a altor forme de impurit─â╚Ťi ÔÇô praf, frunze.

Una dintre cele mai frecvente gre╚Öeli care se face ├«n montarea acoperi╚Öului unei case este stabilirea incorect─â a pantei, fapt ce favorizeaz─â infiltrarea precipita╚Ťiilor ├«n structura acoperi╚Öului ╚Öi, foarte posibil, chiar ╚Öi ├«n locuin╚Ť─â.

Cum se calculează panta minimă a acoperișului

Panta minimă a acoperișului trebuie știută înainte de alegerea tipului de învelitoare.

Varianta ideal─â a proiect─ârii unui acoperi╚Ö, respectiv a formei ╚Öi a pantelor acestuia, ar trebui s─â ╚Ťin─â cont de climatul din zona ├«n care este amplasat─â construc╚Ťia. De exemplu, o pant─â u╚Öoar─â de 8-10 grade s-ar putea s─â nu suporte o cantitate mare de z─âpad─â ╚Öi va necesita cre╚Öterea num─ârului de grinzi. Astfel, se recomand─â:

  • ├Än loca╚Ťiile ├«nconjurate de dealuri, protejate de v├ónt, acoperi╚Öurile vor avea o pant─â mai mic─â;
  • ├Än loca╚Ťiile normale, cum ar fi cele de c├ómpie, trebuie luat─â ├«n calcul intensitatea v├óntului ╚Öi este recomandat ca panta s─â aib─â o ├«nclina╚Ťie mai mare de 10%.
  • ├Än loca╚Ťiile expuse capriciilor vremii (zone montane) este necesar─â o pant─â mai mare, ideal─â ├«n lupta cu v├óntul puternic ╚Öi cu precipita╚Ťiile abundente.

├Än func╚Ťie de tipul pantei, exist─â acoperi╚Öuri plate sau cu pant─â mic─â, acoperi╚Öuri cu pant─â medie ╚Öi acoperi╚Öuri cu pant─â mare. Primul tip necesit─â o acoperire impermeabil─â, care s─â nu lase apa s─â p─âtrund─â ├«n structur─â. Cel abrupt trebuie ales ├«n func╚Ťie de influen╚Ťa v├óntului, caracteristicile tipului de ├«nvelitoare pentru care se opteaz─â fiind deosebit de importante ├«n ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia ├«mpotriva intemperiilor.

Panta minimă a acoperișului și tipul de învelitoare

Tipul de ├«nvelitoare pentru acoperi╚Ö trebuie ales ├«n func╚Ťie de panta minim─â recomandat─â. C├óteva exemple:

  • Pentru tabl─â cutat─â, tabl─â f─âl╚Ťuit─â, pl─âci ondulate bituminoase ╚Öi din fibrociment ÔÇô pant─â minim─â de 5┬░.
  • Pentru olane ceramice ÔÇô pant─â minim─â de 11┬░;
  • Pentru ╚Öindril─â bituminoas─â ÔÇô pant─â minim─â de 12┬░.
  • Pentru ╚Ťigl─â metalic─â ÔÇô pant─â minim─â de 14┬░;
  • Pentru ╚Ťigle ceramice ╚Öi din beton ÔÇô pant─â minim─â de 15┬░;
  • Pentru ╚Ťigle solz ÔÇô pant─â minim─â de 25┬░.

Aten╚Ťie! ╚Üine╚Ťi mereu cont de instruc╚Ťiunile de montaj ale tipului de ├«nvelitoare ales, ├«ntruc├ót produc─âtorul poate recomanda pante minime diferite ├«n func╚Ťie de model sau alte caracteristici.

 

├Än stabilirea corect─â a pantei acoperi╚Öului este recomandat ca m─âsur─âtoarea s─â fie efectuat─â de un specialist, pentru a se evita ob╚Ťinerea unui rezultat care nu r─âspunde din punct de vedere al func╚Ťionalit─â╚Ťii.

× Vrei o oferta?