Tipuri de acoperisuri

Tipuri de acoperis
5/5 - (2 votes)

Pentru astazi pe langa o colectie impresionanata de poze cu case cu forme interesante de acoperis v-am pregatit si un material in care va voi prezenta cateva dintre cele mai intalnite tipuri de acoperisuri precum si cateva informatii referitoare la modul in care trebuie sa alegem invelitoarea potrivita.

Ce este panta acoperisului? Panta este de fapt unghiul dintre planul acoperisului si planul orizontal al casei avand rol estetic dar si functional din punct de vedere al structurii acoperisului si al protectiei impotriva factorilor de mediu.

Tipuri de acoperis

Una dintre deciziile complexe ├«n construc╚Ťia unei case este selec╚Ťia acoperi╚Öului, care trebuie s─â ├«ndeplineasc─â diverse cerin╚Ťe func╚Ťionale ╚Öi estetice. Acoperi╚Öurile pot fi clasificate ├«n func╚Ťie de panta lor, variind de la cele plate, cu o ├«nclinare sub 5 grade, la acoperi╚Öurile cu panta medie, av├ónd un unghi ├«ntre 15 ╚Öi 45 de grade, ╚Öi p├ón─â la cele abrupte, cu panta de peste 45 de grade. Acoperi╚Öurile cu pant─â medie ╚Öi abrupt─â, adesea numite acoperi╚Öuri ├«nalte, ofer─â avantajul izola╚Ťiei termice sporite datorit─â celor dou─â straturi de aer dintre ele. Acestea pot avea diferite forme, de la acoperi╚Öuri cu dou─â versante ╚Öi frontispiciu, la acoperi╚Öuri trunchiate cu trei versante, acoperi╚Öuri piramidale cu mansard─â, acoperi╚Öuri cu coame ├«n cruce, conice sau chiar tip bazilic─â.

A╚Ö dori acum s─â prezint o varietate de forme de acoperi╚Öuri frecvent ├«nt├ólnite, care pot fi adaptate ├«n func╚Ťie de preferin╚Ťe.

Acoperișul cu Patru Ape

Acesta are patru pante, c├óte una pentru fiecare latur─â a casei, fiind unul dintre cele mai comune tipuri de acoperi╚Ö. Ofer─â posibilitatea de a amenaja spa╚Ťii suplimentare ├«n poduri sau mansarde.

Acoperiș cu Panta Frantă de Formă Concavă

Similar cu acoperi╚Öul cu patru ape, dar cu influen╚Ťe franceze, acesta se deosebe╚Öte prin posibilitatea unui fronton vertical care se extinde spre fa╚Ťada casei, favoriz├ónd amenajarea mansardei.

Acoperiș cu Pante Inegale

Un design asimetric, cu pante de dimensiuni și înclinări diferite, potrivit pentru case cu un etaj pe o parte și două pe cealaltă.

Acoperișul Piramidal

Av├ónd forma unei piramide, acest tip de acoperi╚Ö este folosit pentru structuri complexe, construc╚Ťii mici precum garaje sau magazii.

Acoperiș cu Panta Frantă de Formă Convexă

Acesta este compus din patru pante așezate pe laturile lungi ale casei, unite prin două frângeri de pantă.

Acoperișul Tip Terasă

Sunt acoperi╚Öuri plane, cu panta sub 5 grade, mai u╚Öor de construit, dar nu sunt ideale pentru zonele cu precipita╚Ťii abundente sau ninsori.

Acoperișuri cu Formă Complexă

Acestea, deși mai costisitoare, oferă un design estetic unic, fiind compuse din mai multe pante.

Acoperișul cu Pantă Curbată

Utilizat mai ales pentru cl─âdiri industriale, acest tip de acoperi╚Ö este mai pu╚Ťin ├«nt├ólnit la cl─âdirile reziden╚Ťiale.

Acoperișul cu o Apă

Este un acoperiș simplu, cu o singură pantă, folosit adesea pentru anexe sau pentru case cu mai multe niveluri.

Acum s─â discut─âm ╚Öi despre tipurile de ├«nvelitoare pentru acoperi╚Ö. ├Än primul r├ónd, avem acoperi╚Öurile impermeabile, ideale pentru acoperi╚Öurile plate. Apoi, acoperi╚Öurile ├«nalte pot folosi o ├«nvelitoare hidrofug─â, care permite o cantitate mic─â de precipita╚Ťii s─â p─âtrund─â, dar care se evapor─â natural.

Materialul ├«nvelitorii trebuie ales ├«n func╚Ťie de panta acoperi╚Öului ╚Öi stilul arhitectural al casei. Tiglele ceramice sunt versatile, estetice ╚Öi ecologice, fiind produse din materiale naturale durabile.

Pentru economie, pute╚Ťi opta pentru tigle de format mare XXL, care acoper─â o suprafa╚Ť─â mai mare cu mai pu╚Ťine buc─â╚Ťi. Pentru cl─âdiri tradi╚Ťionale rom├óne╚Öti renovate, o alegere bun─â ar fi tigla profilat─â, care are dimensiuni similare cu tigla tradi╚Ťional─â.

├Än concluzie, diversitatea formelor ╚Öi materialelor de acoperi╚Ö permite adaptarea acestora la preferin╚Ťele personale ╚Öi necesit─â╚Ťile func╚Ťionale ale fiec─ârei construc╚Ťii. Sper c─â aceste informa╚Ťii v─â vor inspira ├«n alegerea acoperi╚Öului potrivit pentru casa dumneavoastr─â.

 

× Vrei o oferta?